صفحه اصلی
روز جهانی بهداشت
  • 4903 بازدید

روز جهانی بهداشت
world Health Day


گرامیداشت «روز جهانی بهداشت»، از سال 1950 میلادی تا کنون، هرساله با حمایت سازمان بهداشت جهانی و مجمع بهداشت جهانی، در تاریخ 7 آوریل 1948 در سرتاسر دنیا برگزار میشود. منشأ نامگذاری این روز، به تدوین و تصویب اولین اساسنامه سازمان بهداشت جهانی و تأسیس این سازمان به عنوان یکی از اولین آژانس های سازمان ملل متحد باز میگردد. هدف از نامگذاری چنین روزی، متذکر شدن اهمیت توجه به بهداشت در سطح جهانی، نظارت بر وضعیت آن به عنوان عاملی مهم و تأثیرگذار در زندگی بشر، ارائه آموزش های مرتبط و گرد هم آوردن افراد با تکیه بر موضوعات سلامت¬محور است.
سازمان بهداشت جهانی، هرساله، با راه¬اندازی کمپین و تعیین شعاری با توجه به نیازهای فراگیر بهداشتی و اولویت های حوزه سلامت در سطح جامعه جهانی، سعی بر جلب توجه مردم، سازمان ها و دولت ها و هدایت و ترغیب آنان به سوی انجام اقدامات مورد نیاز دارد. از میان شعارهایی که در سال های گذشته توسط این سازمان انتخاب گردیده، می توان به شعار سال 2021 میلادی تحت عنوان «جهانی عادلانه تر و سالم تر برای همه» اشاره نمود که بر لزوم وجود عدالت و برابری در حوزه سلامت و بهداشت در نقاط مختلف جهان تأکید داشته و این اصل قانون اساسی WHO را که برخورداری از بالاترین استاندارد بهداشتی، یکی از حقوق اساسی هر انسانی بدون تمایز نژاد، دین، عقاید سیاسی، شرایط اقتصادی یا اجتماعی است، برجسته می‌کند.  همچنین شعار سال 2022 میلادی نیز با عنوان «سیاره ما، سلامتی ما» بر همبستگی و ارتباط متقابل سلامت انسان و سلامت محیط زندگی او، از جمله وضعیت آب، هوا، خاک و ... تأکید داشته است.
سال جاری یعنی سال 2023 میلادی نیز که مقارن با 75 اُمین سالگرد تأسیس سازمان بهداشت جهانی است، سال «سلامتی برای همه» نامگذاری شده که اهمیت تلاش برای تحقق آن، پس از گذر از دوره طولانی و دشوار درگیری با ویروس کرونا، بر کسی پوشیده نمانده است.
در نهایت می توان گفت که روز جهانی بهداشت، یادآور آن است که دولت ها باید با تمرکز بر تدوین و اصلاح سیاست های خرد و کلان خود، در پی فراهم آوردن و تضمین سلامت شهروندان در سطح داخلی و عدم آسیب رسانی به وضعیت بهداشتی از طریق اقدامات خود در سطح بین المللی برآیند؛ سازمان های مردمی و غیردولتی بین المللی، ملی و منطقه ای، باید در راستای تأمین سلامت در حوزه فعالیت خود بکوشند؛ همچنین مردم نیز باید از طریق اقداماتی همچون بازنگری در سبک زندگی خود، آغاز ورزش و حرکت، داشتن رژیم غذایی سالم و انجام آزمایش های پزشکی جهت اطمینان از وضع سلامتیشان، نقش خود را در مسیر دستیابی به سلامت ایفا نمایند.


شیما شفیعی، پژوهشگر کرسی حقوق بشر صلح و دموکراسی یونسکو
 

افزودن نظرات