معرفی کارگروه حقوق اقلیت‌ها

مطالعات حقوق اقلیت ها یکی از شاخه های مهم مطالعات حقوق بشر است که بویژه پس از جنگ های جهانی اول و دوم در حقوق بین الملل مورد توجه قرار گرفته است. پس از اختصاص ماده 27 میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی (1966) به موضوع حقوق اقلیت ها، تصویب «اعلامیه حقوق اشخاص متعلق به اقلیت‌های ملی یا قومی، مذهبی و زبانی» در سال 1992 در سازمان ملل و انتشار تفسیر این سند توسط مجمع مربوط به مسایل اقلیت ها در سال 2005، منبع ارزشمندی برای مطالعات حقوق اقلیت‌ها ایجاد گردید. اعلامیه مذکور از یک‌سو حقوق سنتی اقلیت‌ها (حقوق فرهنگی، مذهبی و زبانی) را با رویکرد ایجابی توسعه و حقوق نوین اقلیت‌ها ازجمله حق بر مشارکت مؤثر، حقوق اقتصادی، حق ارتباط و حق همگرایی برابری خواهانه را شناسایی کرده است. همچنین تحت تاثیر این اعلامیه ، چهار نوع اقلیت مذهبی، قومی، زبانی و ملی شناسایی و عرُفی شده‌ اند.

مطالعات مربوط به حقوق اقلیت ها در سطح جهانی به دلیل ارتباط آن با موضوع حقوق بشر، جلوگیری از ایجاد منازعات، ترویج همکاری های بین المللی و صلح جهانی اهمیت بسیار زیادی دارد.

توسعه مطالعات در این زمینه از چند بُعد برای ایران و مراکز دانشگاهی اهمیت و کاربرد دارد که رئوس آن عبارتند از: «زمینه‌سازی برای مشارکت فعال ایران در تدوین اسناد حقوق بین‌الملل اقلیت‌ها»، «زمینه‌سازی برای مشارکت فعال حقوق‌دانان ایرانی در تفسیر اسناد و کنوانسیون‌های بین‌المللی مرتبط با موضوع اقلیت‌ها با نظرداشت تفاوت‌های مفهومی اقلیت در حقوق بین‌الملل و حقوق بشراسلام»، «زمینه‌سازی برای فعالیت مبتکرانه ایران در مجمع مربوط به مسائل اقلیت‌ در سازمان ملل»، «تولید محتوای علمی و مقابله با نگرش سیاسی به موضوع اقلیت‌ها از طریق تبیین حدود و ثغور حقوقی اقلیت در اسناد بین‌المللی حقوق بشر»، « حضور فعال حقوق‌دانان ایرانی در توسعه مفهوم نظری اقلیت به‌ویژه در فرایند طرح نظریه‌ها و دکترین‌های جدید در موضوع اقلیت‌ها و تکوین نظام مستقل حقوق اقلیت‌ها»، «تولید محتوای دانشگاهی پیرامون مباحث نظری اقلیت‌ها».

   «کارگروه حقوق اقلیت ها»، به عنوان یکی از گروه‌های پژوهشی و تخصصی تابع کرسی حقوق بشر، صلح و دموکراسی یونسکو در دانشگاه شهید بهشتی، تلاش دارد ضمن ترویج مطالعات حقوق اقلیت ها در سطوح ملی، منطقه ای و بین المللی؛ محتواهای علمی و حقوقی درباره الگوی همزیستی چندین هزاران ساله اقوام و مذاهب در ایران و جایگاه آنها در قانون اساسی کشور تولید نماید.

  هدف از تاسیس «کارگروه حقوق اقلیت ها»، توسعه مطالعات دانشگاهی پیرامون مفهوم اقلیت، حقوق اقلیت ها در ایران و جهان، برگزاری نشست، همایش و دوره‌های آموزشی درخصوص اقلیت ها، همکاری علمی با سازمان‌ها و مجامع ملی و منطقه‌ای و بین‌المللی در این موضوع و حمایت از انتشار کتب و رساله های دانشگاهی می‌باشد.
اطلاعات تماس:
29902766
22431911
info.chpd[at]mail.sbu.ac.ir​